Teaterföreningen FRAM presenterar
MACBETH

Macbetch_Teater3.jpg

För sjätte året i rad, under årets första dagar, har FRAM (Fria Proteaterns Amatörer) premiär på en uppsättning av en pjäs av William Shakespeare i regi av Peter Bark.
Vår version av Macbeth innehåller även 5 scener ur pjäsen Macbett av Eugene Ionesco.  

      ”Aldrig jag mött en dag så hemsk och skön”, säger Macbeth. Dagen är alltså både hemsk och skön på samma gång – inte antingen eller. I Shakespeares texter vimlar det av motsatser. Men det är inte oförenliga motsatser. Saker har alltid två sidor. Det ena rymmer alltid det andra och närsomhelst kan det uppstå en rörelse mellan de två. Ingenting är absolut, även om vi människor ofta önskar oss det för att lättare kunna hantera livet. Macbeth beskrivs av andra som en god människa i början av pjäsen och som en ond människa i slutet av pjäsen. Ändå är det samma människa. Det är den resan vi vill se berättas, den processen vi vill se. Hur kan någon som framstår som si vara kapabel att handla så? Som Leif Zern skriver:  ”Det handlar inte om vem man är, utan vem man blir.”
   Pjäsen handlar därför (förutom att den handlar om krig, makt, ärelystnad, brott, skuld etc.) om förvandling, om identitetsupplösning och gränsöverskridande. Den handlar om osäkerhet. Och enligt Zern spelas pjäsen oftare i tider av osäkerhet, då den tycks extra aktuell. Som nu. ”Och ugglan har visst ropat hela natten, om hemska saker, uppror och förändring, som denna onda tid ska kläcka fram”. De två personer som Macbeth anlitar för att begå mord åt honom kan jag inte låta bli att känna igen som dagsaktuella, hatande nättroll: ”För min del är jag så illa tilltygad av världen, så knäckt, så kränkt, att jag gör vad som helst bara jag trotsar världen”. Och i en tid när hatet regerar och godheten föraktas och hånas vill jag gärna säga som en roll i pjäsen: ”Gud vare med er, och med dom som än gör ont till gott och fiende till vän”.
   Ett annat tema i pjäsen som känns dagsaktuellt är manligheten. Ordet Man nämns flera gånger i texten. Av män i pjäsen nämns Man i samband med mod, hämnd, aggression och att inte visa känslor. Lady Macduff däremot talar om män som svekfulla och inte värda mer än att hon skulle kunna köpa tjugo nya män på närmsta torg.  Och när hon säger att hon lever i en tid där brottet prisas tänker jag osökt på samtida försvar av dömda sexbrottslingar som vivörer och goda förebilder för unga män. Macbeth utspelas i männens värld och nästan alla manliga roller är inblandade i det maktspel som män ägnar sig åt. Men alla pjäsens kvinnor är starka och finner sig inte i att bli förtryckta av männen. Häxorna ser jag som medvetna motståndare till machokulturen. De ser och genomskådar männen med makt och vet hur de kan manipulera dem. Det finns egentligen inget ödesbestämt i att Macbeth ska bli kung – det ligger helt i hans ärelystnad – och häxorna förstår den. De sätter männen på prov.
   Männens värld i Macbeth (och i verkligheten) innehåller även krigets vansinne (i vår version får Shakespeare hjälp av Ionesco, skildrare av absurditeter – och vad är mer absurt än krig?). Den innehåller också ständiga maktkamper. Spinoza skrev att makten alltid förtrycker och begränsar. Makten korrumperar och blir ett självändamål (vilket det också lätt går att hitta dagsaktuella exempel på). Men jag tänker att det är ett normalt sätt att handla i den värld Macbeth lever i. Det är inget som nödvändigtvis gör Macbeth till en ondskefull individ, utan snarare beskriver hur hans tid (och de flesta andra tider) har dominerats av makthungriga, egennyttiga, våldsamma män.

Peter Bark, regissör

Medverkande:
Fredrik Alfredsson, Douglas Enhager,
Emma Björk Jägerlund, Johan Doktare,
Claes Falck, Debora Hjälmarö,
Camilla Hultberg, Kent Hägglund,
Cajsa Jönsson, Tove Lennartsson,
Mats Nilsson, Lotta Nöjd,
Anna-lena Strindlund, Christian Sundgren och
Ulla Wannbäck.

Regi:
Peter Bark

Spelas
Söndag den 6 Januari kl 16.00
Måndag den 7 Januari kl 19.00
Tisdag den 8 Januari kl 19.00
Onsdag den 9 Januari kl 19.00

Pris:
Ordinarie pris: 160 kr

Biljetter:
Klicka här och skriv namn, antal biljetter och vilken dag ni vill gå i mailet.